Genç Kaymakamı Barış Cansu Aktan, ilçede artan hırsızlık olaylarına karşı savaş açtı
Genç İlçesi’nde Kaymakam Barış Cansu Aktan başkanlığında polis-vatandaş işbirliğini sağlamak ve aktarılan sorunların çözümüne yönelik düzenlenen asayiş toplantısı bu defa hareketli geçti. Sıkıntıların hem kamu, hem de vatandaş boyutlarına dikkat çeken Aktan, sorunların el birliğiyle ortadan kaldırılacağını vurguladı ve hırsızlara karşı savaş bayrağı kaldırdı. Önlemlerin arttırılması talimatını veren Kaymakam Aktan, vatandaşları da uyardı: “Şikâyetinizden vazgeçmeyeceksiniz!”
POLİS HALK İŞBİRĞİ YAPMAK ZORUNDA!
Genç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda dün Kaymakam Barış Cansu Aktan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Genç Belediye Başkan Yardımcısı İlhami Gelen, Genç Emniyet Müdürü Hayrettin Arslan İlçe Jandarma Komutanı Fuat Alanur, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Devlet-vatandaş ilişkilerini geliştirmek ve vatandaşların sorunlarına yerinde çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya, ilçede son zamanlarda meydana gelen hırsızlık olayları damgasını vurdu. Genç’te artan hırsızlık olaylarının masaya yatırıldığı toplantıda, hırsızlık olayları ve buna yönelik alınacak önlemler konuşuldu. Hırsızlık olaylarının çözümü konusunu “yapılan ile yapılması gerekenler, engeller ve tehlikeler” başlıkları altında sıralayan Kaymakam Aktan, başarının sağlanabilmesi için vatandaş-polis işbirliğinin mutlak surette sağlanması gerektiğini vurguladı.
Bu konuda herkesin üzerine düşen görev ve sorumluluğu layıkıyla yerine getirmesini isteyen Aktan, ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ mantığı güdülmemesini istedi ve bu yılanın mutlak kişinin kendisine zarar vereceği kanaatinde olması gerektiğini anımsattı.
SPORTİF FAALİYETLERE AĞIRLIK VERİLECEK
Uyuşturucuyla mücadele çalışmaları kapsamında 2009 yılı içerisinde Genç’te 200 Bin kök Hint keneviri ele geçirildiğini ve bunların imha edildiğini aktaran Kaymakam Aktan, uyuşturucunun gençlik üzerindeki etkisini yok etmek için sosyal ve sportif faaliyetlere daha fazla ağırlık verileceğini ifade etti.
KORUCULAR DEVRİYE ATACAK, CAMİLERDE VAAZ VERİLECEK
Bu korucuların, şüpheli görülen kişilerin üst arama ve kimlik sorgulama yapma yetkisinin de olacağının altını çizen Aktan, ilçe girişlerine kurulacak kameralarla gir çıkışların 24 saat gözetileceğini söyledi.
Esnafların da önlemler çerçevesinde güvenlik kamerası ve alarm sistemi kurmaları gerektiğini ifade eden Kaymakam Aktan, FEDAŞ’ın çalışmayan sokak lambalarını onaracağını, sokak ışığı bulunmayan bölgelerde ise esnafların kendi imkânlarıyla aydınlatmayı sağlayacağını anlattı.
Aktan: “Kamera sistemi kuracak esnaflarımızdan zor durumda olanlar varsa veya 3-5 kişi bir araya gelip bu sistemi kuracak olursa, 6’ıncı kişi ben olacağım. Yeter ki önlem almaktan geri durmayalım” dedi.
Hırsızlık vakalarına karşı tedbirlerin arttırılması ve halkın bilinçlendirilmesi için İlçe Müftülüğünce camilerde vaaz verileceğini de belirten Aktan, el broşürü bastırılarak ailelere dağıtılacağını, kamu kurumlarının da kendi imkânlarıyla güvenlik kamera sistemleri kuracaklarını söyledi.
EN BÜYÜK SORUN DUYARSIZLIK!
Yapılan ve yapılması gerekenleri anlatan Kaymakam Aktan, bu sorunların devam etmesindeki ana nedenleri de sıraladı. Başarının önündeki engelleri açıklayan Aktan: “Hukuksal sorunlar da var. Suç işleyenlerin çocukların serbest bırakılması, bir noktada bu suçun işlenmesinde caydırıcılığı ortadan kaldırıyor. Aile baskıları sonucu mağdur olanların şikâyetlerden vazgeçilmesi ise en büyük sorundur. Ailelerin çocuklarına, vatandaşların da sorunlara karşı duyarsız kalışı sorunun devamında önemli etkenlerdir. Emniyet amirliğinin personel sıkıntısı, coğrafi yapı nedeniyle terörün ön planda tutulması ve uyuşturucu ve hırsızlık olaylarının geri planda kalması, altyapı yetersizliği ve elektriklerin sıkça kesilmesi ile esnafların tedbir almakta duyarsız ve ilgisi kalışı da diğer önemli sorunlar arasında yer almaktadır” diye konuştu.
AİLELER ARASI ANLAŞMAYLA SUÇ VE SUÇLU GİZLENİYOR
“Suçlular kısa sürede bulunmadığı takdirde suç potansiyeli artacak, suça meyil ve bağımlılık fazlalaşacak. Suçlular bulunmadığı takdirde mağdurun suçluyu tespit etmeye çalışıp cezayı kendisinin vermesi ise başlı başına bir tehlike. Suçun ve suçlunun aileler arasında anlaşılarak gizlenmesi, şikâyetlerden vazgeçilmesi, ilçenin anarşiyle anılan bir ilçe görünümüne girmesi ve benzeri birçok olumsuzluk da var. Ne olursa olsun kimse suçluyu kendisi cezalandırmayacak. Suçluyu bulduğu takdirde polise gidecek ve ondan sonraki süreci polise bırakacak. Suçlu yakalandığında da kimse aile bağlarını veya tanınmışlıkları bahane edip şikâyetinden vazgeçmeyecek. Sizler vazgeçtiğiniz sürece, bu sorun boynunuzda yük olacak, çözüm mümkün olmayacaktır.”